wędzenie na zimno

Katalog znalezionych haseł

asia25048

Temat: Obróbka cieplna
Wstęp Wędzenie -jest metodą konserwacji żywności: mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów itp. za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni. Metody wędzenia: wędzenie zimne: 16-22°C wędzenie ciepłe: 22-40°C wędzenie na gorąco: 40-90°C Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych bukowego, dębowego i jałowcowego. Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu). Wędzenie ma na celunadanie...
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=374



Temat: Suszenie i wędzenie.
...Na jego powierzchni tworzy się podsuszona skórka, utrudniająca dostęp drobnoustrojów do głębszych warstw mięsa i zapewniająca jego soczystość. Produkty wędzone stają się odporne na procesy jełczenia. Dym wędzarniczy otrzymujemy podczas spalania kawałków drewna i trocin przy ograniczonym dostępie powietrza. W zależności od temperatury dymu i czasu trwania wędzenia rozróżniamy wędzenie gorące i wędzenie zimne. Jest wiele "szkół" wędzenia różniących się zasadniczo przygotowaniem mięsa, długością poszczególnych faz wędzenia, temperaturą itp. Podane na niniejszej stronie rozwiązania oparte są na moich doświadczeniach. Drewno Do wędzenia używa się drewna z drzew liściastych tlącego się, bez kory, najczęściej bukowego, z grabu, wiązu, grabu, dębu, akacji, śliwy,...
Źródło: yggdrasillthing.fora.pl/a/a,492.html


Temat: Trockenrand, Raeucherrand
Jest to tzw, skórka, czyli warstwa ściętych białek, która uniemożliwia wnikanie zimnego dymu do wnetrza mięsa, a na tym własnie polega wedzenie zimne. To tak po krótce. Pozdrawiam.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=326


Temat: Moje wędzenie
Ja wędziłem metkę na zimno, jak nie było słońca to temp. ok 25 st., jak słońce świeciło na moją blasznkę to było 35 st. I jakie to zimne wędzenie? Blaszankę - mówisz.U mnie jest wędzaraka z drewna +wełna 5cm + znowu boazeria olchowa (od wewnąrz) i tam temperatura (wewnątrz wędzarki) jest niższa jak 35*C (bo 18*C). Ja już od 3 dni wędzę na zimno. Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4375


Temat: Dymogenerator i wędzarnia Kolegi Borniak'a
...pobiera bardzo mało prądu. Przy ujemnych temperaturach grzłka głowna trochę pracuje ale i tak całkowity koszt wędzenia to 1 zł na godzinę, przy wędzeniu zimnym dużo taniej, wędzenie przy dodatnich temperaturach też tańsze. Byłem teraz na szkole w Zrębowicach, gdzie było kilku "Borniaków" i wszyscy chwalili i byli zadowoleni. Na szkoleniu robiliśmy na Borniaku polędwicę łososiową oraz oscypki /nielegalnie/ i po 6 godzinach zimnego wędzenia niebo w gębie
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511


Temat: Program IV OZWB
...Trwaja juz ustalenia między poszczególnymi prowadzącymi. Dodatkowa atrakcją, jaką przygotowuje niezastąpiona EAnna, jest pokaz produkcji masła domowym sposobem. Realizacja jego, będzie jednak uzalezniona od okienek czasowych miedzy cyklami produkcji zasadniczej. Jako, że oscypki muszą być wędzone w zimnym dymie, SDM dostarczy wedzarnię typu Bradley (wędzenie zrębkami), a Firma Bradley, obecna na zlocie, przystawkę do zimnego wędzenia.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2954


Temat: III OZWB Napoleońska Zagroda 28-31 sierpień 2008 -informacje
...Zlotowego) i biesiadowanie przy ognisku i muzyce. PIĄTEK 29.08.2008 r.: 1. Ok. godz. 8.00 – śniadanie. 2. Ok. godz. 9.00 – Rozpoczęcie produkcji technologicznej. 3. Produkcja: • salcesonu brunszwickiego, • kiełbasy szynkowej wieprzowej, • kiełbasy toruńskiej, • kaszanki białej, • kiełbasy białej, • wędzenie części kiszki pasztetowej, • zimne wędzenie polędwicy (schabu), • wędzenie ryb przy użyciu wędzarni Papli do ryb i wędzarni HOBBY F-my STAWIANY 4. W przerwie, ok. godz. 13.00 – grochówka wojskowa. 5. Obsługa i zakwaterowanie przybywających gości – cały dzien. 6. Ok. godz. 17.30 rozpoczęcie wspólnej kolacji. Przewidujemy m.in.: • pokaz i degustacja produkcji SZCZEPANA, • grillowanie karkówki, kaszanki i...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1346


Temat: Szynka wędzona na zimno
np poledwice mozna wedzic na zimno jest przepyszna
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1530


Temat: kominkowy wkład wędzacy
bogdan 1959, Spełniasz warunki własnego patentu i wyrobu, ale czy klienci spełnią normy w swoich domach - kominach. Czy Jesteś pewien wszystkich norm, które mają zostać spełnione podczas wędzenia??? Określ temperaturę spalania drewna i uzyskana temperaturę w komorze wędzarniczej. Określ proporcje wydajności kominków i ciągu komina do temperatury. Opisz jak wędzić na zimno i jak na ciepło. Napisz jakąś instrukcję jak ten patent obsługiwać i oczywiście montować. Napisz, jakie należy zachować parametry i jak je uzyskać w rożnych zabudowach - kominków.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3222


Temat: Wędzenie na zimno 29-10-2009 - Szamot
...-0,8kg niby oscypka Wędzenie od 18 godzin (łosoś) do 26 (kiełbasa, oscypki i część polędwiczek) non stop (niestety nie dałem rady robić przerw) Temperatura - 12-26 C Wędzarnia wcześniej wygrzana ok 4 godziny - potem w palenisko wióry olchowe najpierw suche potem świeże. Wyszło bardzo fajnie -szczególnie łosoś. Kupiony za 14.00zł/kg - po odliczeniu odpadu głowy itd będzie ok 16zł/kg Naprawdę warto ! - zachęcam pogoda do wędzenia na zimno w sam raz.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4345


Temat: jak prawidłowo rozpalić wędzarnie
Mistrz Andyandy w temacie o rozdrabniarkach do drewna napisał tak: Kupuję wiórki i pył od producenta karniszy. Worek 5 zł, ale nie zawsze dostanę bo chętnych jest dużo. Najlepsze są z frezarki obrotowej, wiórki są jak mąka. Pali się wolno, dużo dymu, żadnego płomienia. Idealne na łososie i do wędzenia na zimno innych wyrobów. Rozpalam parę kawałków węgla drzewnego, potem dodaję kilka kawałków drewna bukowego, dębowego i brzozy. Całość zasypuję wiórkami i pyłem drewnianym. Jednorazowo taki ładunek wystarczy na całą noc wędzenia bez żadnej kontroli. Potem dosypuję rano i znowu mam do wieczora spokój. Wiórki z mojej piły czasmi na krótko potrafią się zapalić, ale tylko na wietrze i szybko dalej się żażą więc...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4455


Temat: Filmy znalezione w sieci
Witam ! Ciekawy generator dymu do zimnego wędzenia http://www.youtube.com/watch?v=aAGqgJev8dE Jest 11 filmików można ''oblukać'' (Sam nie wiem czy ktoś zapodał podobne filmy)
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2297


Temat: wędzenie wielodniowe
Jak trzeba będzie dowędzić to chyba nie problem. Ja wędzę np salami przez cały tydzień po 2-3 godzinki. Tylko u Ciebie ta temp. 45-55 stopni wg mnie jest trochę wysoka jak na zimne wędzenie.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3536


Temat: Sól
Generalnie wędzone rybki lub w oleju to chyba można jeść, jakie macie na ten temat zdanie ? Kolego Hannibal ? ja takich rzeczy się nie tykam jedynie ekologiczne wędzenie na zimno można byłoby zaakceptować, bo te na ciepło na już obróbka termiczna, ergo "kicha" poza tym bardzo ważne jest pochodzenie ryby, żeby były dzikie z czystych akwenów - hodowane to raczej na pewno wielkie badziewie; wystarczy sobie poczytać o łososiu norweskim
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15860


Temat: Polędwica z dzika wędzona surowa
Od 2,5 dnia wędzę na zimno polędwicę z dzika oraz dwie szyneczki, takie nieduże. Jutro czas wędzenia polędwicy się kończy. nie mogę się doczekać godziny próby. To moje pierwsze wędzenie na zimno ( musiałem wykazać się niezłomnością charakteru i odpornością na dezaprobatę podglądających dzieło.) Czy ktoś może mi napisać co mnie czeka w godzinie próby. Jakie macie doświadczenia z zimnym wędzeniem?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2874


Temat: Wędzenie na zimno - łosoś
Witam Przygotowuje się do wędzenia na zimno (łosoś + polędwiczki). Wyczytałem że Qqredu zaleca nie wygrzewać murowanej wędzarni przed wędzeniem -dzięki temu łatwiej utrzymać niską temperaturę Z drugiej strony kiedyś nie wygrzałem wędzarni i łosoś niby był uwędzony ale prawdopodobnie wilgoć spowodowała że zapach wędzonki był zbyt intensywny i jakiś taki inny... Jak wy postępujecie w przypadku
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4302


Temat: Parzenie kiełbasy
Grzegorz, służy to temu, żeby kiełbasa nie była surowa. Kiełbasę możesz sparzyć albo pod koniec wędzenia podnieść temperaturę w wędzarni i ja upiec. Można także upiec kiełbasę w piekarniku. Nie poddajemy obróbce termicznej, kiełbas surowych wędzonych na zimno, jak Ci odpowiada surowa (oczywiście mięso musi być przebadane ) to nie musisz parzyć. Pozdrawiam!
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5723


Temat: Wędzenie rybek na zimno
Witam. No właśnie łososia zamiarowałem na początek uwędzić (stąd mi do głowy wędzenie na zimno przyszło) czyli wspomniany sopel będzie istotny a i odległości pomiędzy oczami a płetwą ogonową będą chyba w tym przypadku ważna Dziękuję za zwrócenie uwagi na te ważkie kwestie. Mam już przygotowane drzewo dębowe a klocki z jabłonki na celowniku więc jak wszystko pójdzie zgodnie z planem (i Waszymi radami) to już za niedługo dam znać co mi wyszło z wędzarni Pozdrawiam i dzięki.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5672


Temat: Dymogenerator i wędzarnia Kolegi Borniak'a
Też się zastanawiam nad zakupem dymogeneratora do wędzenia na zimno do tego zrobię skrzynie drewnianą i będzie to fajnie hulało .
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511


Temat: ZLOT - pogoda
Serwis: http://meteo.icm.edu.pl zahacza już o czwartek. Dla Bełchatowa prognozowana temperatura dla godzin popołudniowych na ten dzień jest ponad 30st.C! Normalnie wędzić na zimno będzie ciężko
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1307


Temat: Pierwsze wyroby z 16- stki
Polska jest tylko przykładem, inne receptury, kiełbas wędzonych na zimno i metek, mają długie czasy osadzania. Nic, trzeba będzie kupić drugą lodówkę lub szafę chłodniczą.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5185


Temat: wędzić na zimno czy ciepło??
Witajcie chciałbym zbudować wędzarnie ale nie wiem czy lepiej taką na zimne wędzenie czy ciepłe zresztą chyba jestem laikiem i może paplam głupoty początkowo to miałbyć grill kamienny ale pomyślałem że lepiej zrobić wędzarnie w której też mógłbym grillować i tak właśnie wydaje mi się krótko mówiąc że
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2711


Temat: Wędzenie rybek na zimno
Witam. No i teraz mam już pełną jasność w tym temacie Znaczy się: nie ma co się na początek przygody z wędzeniem bawić w wędzenie na zimno, bo różnica w smaku nie wielka a tylko więcej z tym zabawy. Lepiej uwędzić w ciągu jednego dnia a potem skonsumować w tyle osób co by nic nie zostało i nie było problemu z przechowywaniem Pamiętać aby dobrze osuszyć przed wędzeniem a dalej to postępować według sprawdzonego przepisu MirkaB. Jak tylko wykombinuję z czego zrobić drzwiczki do mojej wędzarni to zaczynam wędzenie (na ciepło) bo już od samego...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5672


Temat: Nowy sprzęt dla Szkoły Domowego Masarstwa
Miło mi Państwa poinformować, iż w dniu 30.01.2009 r. Fitma Bradley, przekazała nieodpłatnie naszej Szkole dwie nowe wędzarnie do wykorzystania przez słuchaczy: Wędzarnia original: Wędzarnia digital: wraz z zapasem pastylek (bisquit'ów) Z trzeciej wędzarni zrezygnowaliśmy, na korzyść przystawki - urządzenia do zimnego wędzenia. Firma Sausage Maker Inc. na Polskę, w osobie Pana Tomka Fecko, przekazała nieodpłatnie nową mieszałkę do farszu, z napędem elektrycznym.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3000


Temat: Filmy znalezione w sieci
Wędzenie na zimno w USA http://www.youtube.com/wa...feature=related
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2297


Temat: kwasne wedliny po wedzeniu
Witam, mam zapytanie dotyczace wedzenia na zimno. Pisze sie ze wyroby przed wedzeniem na cieplo musza byc w cieplej wedzarni najpierw dokladnie osuszone. Jak wyglada sprawa suszenia wyrobow przed wedzeniem na zimno??? Pozdrowienia .
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866


Temat: Kolor wędzonek
Moje pierwsze wędzonki były suszone szybko w komorze wędzarniczej, potem wędziłem bo uważałem to za dobry pomysł. Szybko jednak zmieniłem tą metodę na odpowiednie przewiewne pomieszczenie. Teraz wiem, że przygotowanie odpowiednie i osuszenie wędzonek to podstawa udanego wędzenia, a zatem i koloru. Przenoszę na trzy cztery godziny przed wędzeniem do cieplejszego pomieszczenia wędzonki żeby temperaturą za bardzo nie odbiegały od wędzenia na zimno. Soczyste mięso po nastrzykach i bardzo schłodzone przed wędzeniem, powoduje skraplanie się par wody i utrudnia wędzenie. Występuje też zjawisko pocenia się przy zbyt dużej różnicy temperatur, które w takim samym stopniu wydłużą czas wędzenia i nadaje ciemny szarawy wygląd. Mam zaplanowane wędzenie w czwartek i piątek, prawdopodobnie w deszczu. Wędzić będę rybki i szynki w warunkach nie sprzyjającym...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2105


Temat: Dowcipy
A może to UJASTEK oszczędza na ogrzewaniu. W końcu naturalne ciepło jest ekologiczne i przyjemne w używaniu. Ujastek teraz na zimno wędzi
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=720


Temat: Zmiany temperatur w czasie wędzenia
...kabanosy, kiełbasa szlachty + coś tam coś tam.... razem ok 35kg) Mój problem tyczy temperatury podczas wędzenia. Większość receptur zaleca niższą temperaturę na początku wędzenia (ok 40-45 C przez 2h) by później dojść do ok 60 C. Logiczne - wyższa temperatura pod koniec wędzenia zamyka "pory" mięsa i dym nie wnika do środka. Część jednak receptur podawanych przez szanowanych użytkowników forum zaleca na koniec nawet wędzenie na zimno - czy to ma sens ? czy dym wniknie do środka czy prześlizgnie się po wędzonkach nie wnikając do środka ? A teraz trochę mojej inwencji - i prośba o zaopiniowanie - wędzić chce od ok 11.00 i planuje potrzymać cały "wsad" przez ok 2-3 godziny w dymie o temperaturze ok 30C (a wiec na zimno) potem podniosę temperaturę stopniowo od 40 C - 60C na ok 4-5g , na koniec znów ok 30-35 C przez 4-6 godzin (i tak idę spać) dorzucę trocin/...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2981


Temat: grill ogrodowy
Mąż mówi że karkóweczkę z piąchy tłucze bo od tłuczka to za sucha jest. To chyba duży chłopczyk jest z taką piąstką?Podobno wędzenie na zimno daje lepsze smaki i trwałość?
Źródło: forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=357


Temat: Mój pierwszy raz! muszę sę pochwalić
...skrzynia ma przekrój poziomy o niewielkiej powierzchni, więc też dokłada swoje 3 grosze do efektu komina. Natomiast co do utrzymania wysokiej temperatury to już gorzej. Zrobiłem małe palenisko i trzeba je co chwilę kontrolować. Max temperaturę (samym węglem drzewnym) wyśrubowałem na70 stopni i to i tak tylko na chwilę, więc pieczenie kiełbasy po wędzeniu nie wchodzi w grę. Pozytyw jest taki, że udało mi się przypadkiem zrobić wędzarnię do zimnego wędzenia Utrzymanie 30 stopni to banał (10 stopni na zewnątrz). Jak się uprę, to startując po godzinie 20 mogę wędzić nawet w 25-u stopniach. A pomyśleć, że obawiałem się, że nie dam rady utrzymać temperatury poniżej 50 stopni
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3280


Temat: Sprzedam Bradleya 6 półek
Sprzedam Bradleya prawie nieużywany + przystawka do wędzenia na zimno -cena 2200 do drobnej negocjacji Zdjęcia dołączę w terminie późniejszym wiadomośc 792-611-025 tusidek@neostrada.pl
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3529


Temat: Pierwsze wyroby z 16- stki
...się pod wątek 16-stki. Zamierzam zrobić kilka wyrobów wg receptur z 16, ale mam kilka pytań. 1. Często w rubryce peklowanie jest informacja Peklowanie mięsa - zgodnie z normą "Wędliny i wyroby wędliniarskie. Peklowanie surowców. Gdzie szukać tej normy? 2. Osadzanie 1-2 dni w temp 2-6 °C i wilgotności 85-90%. Czy osadzać mogę w normalnej lodówce? Czy pęta muszą wisieć, czy mogą leżeć? Co z odciekiem? Odlewać na bieżąco? 3. Wędzenie na zimno 1-2 dni. Ile godzin mam wędzić? 48? Bez przerwy?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5185


Temat: Wędzenie rybek na zimno
Witam. Nie bardzo rozumiem co z tymi "cuda wiankami" ? skoro na tym forum wyczytałem, że w ten sposób wędzone rybki są najlepsze i najtrwalsze w przechowywaniu. A tu nagle się okazuje, że tak to nikt nie wędzi. Skoro tak to może jakiś szybki przepis na rybkę dla początkującego. Pozdrawiam. Kol. Gonzo ma rację Jako początkujący najlepiej wędzić na ciepło lub gorąco. Wędzenie na zimno wymaga doświadczenia i dobrego poznania swojej wędzarni. Temperatura nie powinna przekraczać 25°C, a to latem jest naprawdę trudno Problemy z wilgocią były już tu dużo razy opisywane. Na
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5672


Temat: Witam!
...się na ten temat wieczorem, a teraz już śpi, ona zaczyna pracę od szóstej, ja trochę później, a poza tym ja jestem nocnym Markiem i korespondencję lub inne ważne prawy załatwiam kiedy w domu jest całkiem cicho. Tymczasem w wędzarni po sobotnich gorących przejściach teraz czwarty dzień w zimnym dymie wisi jałowcowa razem z dwoma pstrągami, które w piątek wyjątkowo na próbę uniknęły upieczenia bo gdzieś pisało że duże pstrągi można wędzić na zimno, zdalny termometr pokazuje mi 21,3 stopnia, a ja Was serdecznie pozdrawiam i wznoszę zdrowie Sąsiadów szklaneczką wina jabłkowo-tarninowego.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: 2:0 wyć się chce
......ale dzisiaj i tak wygrają,a to będzie nasz "sukces"-tylko jaka miarą mierzony?.... ....nie przejmujcie się meczami tylko za wysoką temp.powietrza,bo nie można wędzić na zimno /chyba że nocą,ale nie każdego żona na noc wypuści/. pozdrawiam jurek
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=412


Temat: Sól wędzona
Przypomniała mi się sól wędzona kiedy myślałem o zimnym wędzeniu mojego łososia Jak tu wędzić na zimno kiedy w wędzarce 37°C. Swoją drogą wiem że sól wędzona zawiera różne nie pożądane aromaty chemiczne Więc zdecydowałem się na graved lax Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5830


Temat: Dymogenerator i wędzarnia Kolegi Borniak'a
Dziękuję z dotychczasowe uwagi. Dymogeneratory 'Borniak' chcę wykorzystać do wędzenia na zimno. Planuję wędzarnię murowaną ze względów estetycznych [kamień] i konstrukcyjnych [połączona z konstrukcją zadaszeń - przenoszenie znacznych obciążeń]. Z wyizolowaniem wnętrza nie powinno być problemu. Poza dymogeneratorami planuje tradycyjne plalenisko - wędzenie pozostałe. Jeszcze muszę się zastanowić nad 'mieszaczem' powietrza/dymu.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511


Temat: Aajonus Vonderplanitz
Kurcze ! Jak ktoś zapyta o coś dotyczącego LC, to dostaje jasne i zrozumiałe odpowiedzi. A jak zapyta o highmeaty to same uniki, wykręty i odsyłanie do literatury. Na razie jestem przekonany tylko do niepasteryzowanego nabiału, tatara i wędlin wędzonych na zimno . Sensu jedzenia surowizny, w szczególności zepsutej, dalej nie rozumiem.
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15221


Temat: Jak wędzić na zimno?
Kiedy wędze na zimno to ok 3-4 godziny wygrzewam wędzarnie - a potem łosoś non stop w dymie do max 32-33C o kochany, to nie jest wędzenie zimne Wędzenie w zimnym dymie, zwane potocznie wędzeniem zimnym, przeprowadza się przy użyciu dymu o temp. 16—22 °C i wilgotności względnej 90—95%.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3014


Temat: grill ogrodowy
Jak się wędzi na zimno? O wędzenie na zimno to chyba trzeba spytać mieszkańców dalekiej północy
Źródło: forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=357


Temat: Wędzone
zależy jak wędzonych jest wędzenie na zimno i ono jest raczej spoko
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15651


Temat: Wędzenie na zimno - łosoś
Jak wy postępujecie w przypadku wędzenia na zimno w murowanej wędzarni ??? Wędzarnię musisz na tyle wygrzać żeby pozbyć się w niej wilgoci , a następnie schłodzić do wymaganej temperatury . Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4302


Temat: pytania przed budową wędzarni
Jeśli zrobisz krótszy dolot (kanał) i zamierzasz wędzić na zimno, to niecelowym wydaje się ocieplanie kanału. Ocieplanie wędzarni stanowczo tak. Za kanał dolotowy należy uznawać całą długość od paleniska do wlotu do wędzarnin niezależnie czy w poziomie czy w pionie.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4905


Temat: Jak wędzić na zimno?
Blaszana wędzarnia to jeszcze lepsze rozwiązanie, naturalnie + dymogenerator. A latam żeby dym wylazł jakoś z wędzarni przydadzą się wentylatory, lub dolny upust dymu. Tak czy owak, zimne wędzenie to nie zapodowanie dymu na maksa, to jest bardziej odymianie mięsa, więc i drewna nie potrzeba zbyt wiele.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3014


Temat: Wędzonki na dwie imprezy w odstępie tygodnia.
...- może sie udać i nic nikomu sie nie stanie. Ja na Twoim miejscu, następnym razem zaplanowałbym terminy wędzeń, a obecnie, celem przetrzymania tego tygodnia, poddawałbym codziennemu wędzeniu, po kilka godzin (no może co dwa dni) na zimno te smakowite szyneczki. To im na pewno nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Będziesz miał towarek wspaniale uwędzony na zimno, o pieknym kolorku i smaku, a przede wszystkim trwały. Zastosujesz starą metodę kilkudniowego wędzenia na zimno. Oczywiście tylko jeśli upierasz się by wędzonki były podawane jako wędzone surowe.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2265


Temat: Dymogenerator i wędzarnia Kolegi Borniak'a
TOSHIBA, ale u Was fajne ekologiczne powietrze. Takie "pudełka" do zimnego wędzenia od 2 lat stosuje Bradley.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511


Temat: Dymogenerator i wędzarnia Kolegi Borniak'a
...A że czyta nas cała dymiąca Polska więc Pan Borniak ma już z górki nawet jezeli cena będzie 1300 zeta co i tak przy tego typu wędzarkach jest ceną atrakcyjną.No i popieramy "naszą" myśl technologiczną Pozdrawiam P.S. Ostatecznie każdy może kupić tylko dymogenerator, zbić skrzynkę z drewna, obić otwór mocowania dymogeneratora blachą, wstawić grzałkę z termostatem i za 400-500 zeta ma wedzarkę .I ja chyba tak zrobię do wędzenia na zimno A skrzyneczkę dam trochę większą jak Borniaka, dymogenerator sobie poradzi
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511


Temat: Moje wędzenie
Jak mogłeś wędzić na zimno jak na dworze ciepło. Ja wędziłem metkę na zimno, jak nie było słońca to temp. ok 25 st., jak słońce świeciło na moją blasznkę to było 35 st. I jakie to
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4375


Temat: Dymogenerator i wędzarnia Kolegi Borniak'a
A ja zostałem miło zaskoczony przez kolegę Borniaka. Dostałem maila z przeprosinami i nowa kalkulacją w której uwzględniono rabat. Ja mam zamiar zakupić sam generator bo wędzarnię mam jednak w sezonie letnim nie daje się w niej wędzić na zimno a niestety uwielbiam tylko mięsko zimno wędzone.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511


Temat: co mamy w lodowce
Znaczy te oslonki suszone solone swinskie to polskie ? Nie, rzeznik mi przywozi, razem ze swinia kiedy trzeba. Na e-bay`u mialam zakupic albo w sklepie na forum kielbasianym widzialam a sie dogadalismy lokalnie Wedzarnie M skonstruowal do zimnego wedzenia tylko http://picasaweb.google.com/sawlfamily/Jul...285178984699458 Do cieplej obrobki kociol metalowy narazie wiernie sluzy. EM (efektywne mikroorganizmy) http://www.emgreen.pl/ do podlewania ogrodka warzywnego w glownej mierze namnazam. Do sprzatania i picia tez sie czasem przydaja. A o serach zoltych to marze (pamietasz ten watek o serach i szynce parmenskiej(?) ?), a raczej o prasce do nich, tylko takiej solidniejszej...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=55196


Temat: Dymogenerator i wędzarnia Kolegi Borniak'a
Witam wszystkich, Po poruszeniu przez forumowiczów tematu zimnego wędzenia poprzez zastosowanie przystawki. Postanowiliśmy zadziałać na powstały problem i się udało nam stworzyć przystawkę do
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511


Temat: wędzić na zimno czy ciepło??
Zdecydowanie częściej wędzi się na ciepło, gorąco. Wędzenie zimne to z reguły kilka dni siedzenia przy wędzarni. Nie jest powiedziane, że w wędzarni z krótkim kanałem dymowym można wędzić tylko na gorąco (ciepło). Proponuję Ci wybudować wędzarnię uniwersalną, taką z kanałem 1,2-1,5 m długości. Po pierwszych wędzeniach będziesz wiedział jak rozkładają się temperatury w zależności od ilości opału, ustawienia szybrów itd. Pozwoli to na wybór metody wędzenia zimnego lub...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2711


Temat: Zmiany w mięsie podczas jego stopniowego ogrzewania
Z tabeli jasno wynika, dlaczego np. wedzenie zimne prowadzi sie w temperaturach nie przekraczających 30 st.C. Ciekawy jest także temperaturowy punkt twardnienia mięsa, co powinno być przydatne dla obsługujacych szynkowary, a także skarżących sie na twarde kiełbasy.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4273


Temat: pomocy
Jeśli solanka według dziadka i wedzenie na zimno, to przypuszczam że mięsko zaczeło już dojrzewać
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355


Temat: kwasne wedliny po wedzeniu
Jeśli mamy na myśli wędzenie na zimno to oczywiście ,-za dużo. Czasem latem na działce wykorzystuję wiatr i słońce. Ale poniewaz to jest blisko zagród gospodarczych{obory ,chlewnie.} to problemem są nieraz muchy. Dlatego też wolę to robić w wędzarni ,spokojnie w niskich temperaturach. ,przy jednoczesnej cyrkulacji { obiegu} powietrza. Pozdrawiam.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866


Temat: co mamy w lodowce
...i najlepsze wyroby wychodza z kombinacji. Jak tak dodalam sobie to mi wyszlo ze w zakladach miesnych to spedzilam rok prawie na praktykach. Ale juz niewiele i tylko malych masarni stosuje tradycyjne metody. W Krakowskich Zakladach Miesnych, ktore mialy setke z okladem pamietam komory do pieczenia, takie stare uzywane wtedy okazyjnie. Jejku dawali nam sprobowac takich np zeberek no palce lizac. Z atmosu nigdy cos takiego nie wyjdzie. Ale atmosy dopiero wtedy kupowali, zimne wedzenie tez bylo w starych pomieszczeniach. Jak sobie pomysle, ze to wszystko zostalo wyburzone i stoi tam teraz galeria krakowska to mnie cholera jasna bierze. Stare budynki z czerwonej cegly, pamietajace zabory. Nie ma pomyslunku w narodzie - przeciez przemysl to tez historia, wystarczy popatrzyc jak sie z wiktorianskimi zabytkami rewolucji przemyslowej obchodza w UK. Zostalo mi pare zdjec i to wszysko. Eee o czym ten watek? O lodowkach? Pamietam jak...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=55196


Temat: maszynka z łożyskiem
No i dziś też brak wiadomości i odpowiedzi. No, to tak wędzarki raczej się nie sprzeda. A ja szukam czegoś średniej wielkości i to do zimnego wędzenia raczej. Czyli tempp. do 30 stopni max, a nie jak pisze demon_ powyżej 50 Może ktoś pomoże ?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4288


Temat: Spyrka góralska wędzona
...u mnie robota w tym roku stanęła na takim etapie: W związku z tym, że ma to być jeszcze grill, a więc dostępny z tarasu, który jest na wysokości ok 1,8m, całość musi stać na grubych, żelbetowych nogach: Aktualnie ma to już prawie 4m wysokości: W następnym roku zostanie do zrobienia komin, zadaszenie i drzwiczki komory wędzarniczej Mało miejsca niestety jest, więc rura między paleniskiem a komorą jest krótka, przez co nie będzie to wędzenie na zimno. Ale nie można mieć wszystkiego
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=11290



Form:

Archiwum

asia25048
wędzenie ryb na gorąco
Wędzenie mięs na gorąco
Wędzenie Mięsa i Ryb
wedzenie boczku
wedzenie szynki
Wędzenie leszczy
Wędzarnia do wędzenia
WĘDZENIE WĘGORZA
Wędzenie Kiełbasy
Wędzenie na łososia


Helluo librorum - (dosł. pożeracz książek) mól książkowy
Dementi to tymczasowe zaprzeczenie faktu, który jutro zostanie potwierdzony. Richard Crossman
Gdy nie wiadomo o co chodzi, na pewno chodzi o pieniądze.
Depositum nisi gratuitum nullum est - przechowanie, jeżeli jest bezpłatne, jest nieważne.
Hate, hate your enemies/Save, save your friends/Find, find your place/Speak, speak the truth(Znienawidź, znienawidź swych wrogów /Chroń, chroń swych przyjaciół/Znajdź, zdajdź swoje miejsce/Mów, mów prawdę). Kurt Cobain